1. Zorg voor een veilige en rustige omgeving

Dit zorgt ervoor dat je vrouw nergens door wordt afgeleid. De hormonen blijven dan goed stromen, waardoor de bevalling kan vorderen. Dus hou storende factoren op afstand, zorg voor rust (ook bij jezelf) en beantwoord waar mogelijk vragen voor haar.

2. Zorg voor lijfelijke steun

Misschien vindt je vrouw het prettig om tegen je aan te hangen, in je handen te knijpen (doe je ringen op tijd af), of tussen weeën door op je schouder uit te huilen. Blijf dicht bij haar en blijf scherp op haar wensen. Misschien is het fijn als je haar voeten masseert, of is het prettig bij pittige weeën stevige druk te geven in haar onderrug.

3. Coach haar!

Misschien ben je mee geweest naar de partnerles van de zwangerschapscursus en heb je daar (een beetje) geleerd welke ademtechnieken je vrouw gaat toepassen. Bij het opvangen van weeën kan je haar dan begeleiden. Help haar herinneren dat ze in ieder geval door blijft ademen, juist tijdens de heftige momenten (omdat dan de zuurstof goed in haar buik blijft doordringen, daar waar zo hard gewerkt wordt in haar lijf).

Ook positieve feedback werkt goed. Een bevalling kun je vergelijken met het lopen van een marathon. Er komt wellicht een moment dat ze er even ‘doorheen zit’. Niets zo prettig als er dan iemand naast je staat die je aanmoedigt, dat geeft weer vleugels!

4. Help bij de communicatie

Jij kent je partner als geen ander. Jij ziet aan haar ogen of ze iets wel of niet fijn vindt. Dus als jij ziet dat er iets gebeurt wat haar stoort (dat weet je zodra het gebeurt feilloos af te lezen aan haar reactie), zeg daar dan wat van.

Andersom kan je ook als haar tolk fungeren. Als de verloskundige of gynaecoloog iets tegen haar zegt, maar het lijkt niet goed door te dringen (juist doordat ze zo lekker in die flow zit), herhaal de boodschap dan voor haar. Jij kan altijd tot haar doordringen!

5. Blijf in haar buurt en blijf alert

Ook al voel je je soms het vijfde wiel aan de wagen – en denk je ‘ze redden het hier ook wel zonder mij’ – blijf er toch bij. Jij bent echt onderdeel van het proces en je aanwezigheid is belangrijk. Ook al voel je je misschien nutteloos, weet dat je aanwezigheid en je aandacht van onschatbare waarde is!