VP062.JPG
VP062.JPG

Je Kraambed


Een intense tijd vol mooie momenten

SCROLL DOWN

Je Kraambed


Een intense tijd vol mooie momenten

Tijdens de eerste week komt regelmatig één van ons bij je langs. Wij bespreken met de kraamverzorgende de controles van jou en de baby. Samen met de kraamverzorgende begeleiden we je met de borst-en/of flesvoeding. Ook controleren en verwijderen we eventuele hechtingen en uiteraard is er dan ook tijd om al je vragen te beantwoorden. Na 8 dagen kraamzorg komen wij voor de laatste keer op huisbezoek. Ongeveer een week later komt de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau op huisbezoek.  Zij neemt dan ook de zorg van jullie baby van ons over. 

Aangifte


Hoera! De geboorte is een feit!

Aangifte


Hoera! De geboorte is een feit!

je kind aangeven

Wanneer de baby geboren is dan ben je verplicht het kind binnen 3 dagen na de geboorte aan te geven bij de gemeente waarin het kind geboren is. Dat is dus niet perse de gemeente van je woonplaats. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn.

Weekend en feestdagen

Zaterdag, zondag en algemeen erkende feestdagen worden meegerekend in de 3 dagen waarin je de geboorte moet aangeven. Als het termijn van 3 dagen eindigt op een algemeen erkende feestdag of in het weekeinde wordt het termijn verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag. Je dient dus op de 1e werkdag na het weekend of de feestdag aangifte te doen.

top 3 meisjesnamen 2016

Top 3 jongensnamen 2016

WIE MOET AANGIFTE DOEN?

De vader of moeder moet aangifte doen van de geboorte van hun kind. Als de vader ontbreekt of verhinderd is om aangifte te doen, dan is tot aangifte verplicht:

 • Ieder die bij de geboorte aanwezig is geweest
 • De bewoner van het huis waar de geboorte heeft plaatsgevonden (dit mag alleen als er niemand bij de geboorte aanwezig was)
 • Het hoofd of de gemachtigde van een instelling waar de geboorte heeft plaatsgevonden
 • De burgemeester of een door hem aangewezen ambtenaar van de geboortegemeente

MEENEMEN

Je hoeft de baby niet mee te nemen voor de aangifte. Je hebt wel de volgende documenten nodig:

 • Een paspoort of ID-bewijs van degene die aangifte doet
 • Een paspoort of ID-bewijs van de moeder

Eventueel:

 • Geboortebericht van de arts of verloskundige
 • Akte van erkenning
 • Akte van naamskeuze (als bij de erkenning vóór de geboorte is vastgesteld welke achternaam jullie kind krijgt)
 • Trouwboekje (als je getrouwd bent kun je jullie kind laten bijschrijven in het trouwboekje, dit is echter niet verplicht)

Lees meer over aangifte van een geboorte in Nederland op de website van de Rijksoverheid.

Borstvoeding


Het is belangrijk goed na te denken over de voeding die je je baby wilt gaan geven.

Borstvoeding


Het is belangrijk goed na te denken over de voeding die je je baby wilt gaan geven.

De voeding voor je baby is een belangrijke keus. Wat voor voeding je geeft, heeft namelijk levenslange gezondheidseffecten voor jou en je kind. Wanneer je geen borstvoeding geeft, is de kans op ziekte bij jou en je kind groter. Dit geldt ook voor ziekten op latere leeftijd.

Grote kans dat jij jouw keus voor voeding aan je baby al min of meer hebt gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat moeders die keus meestal al voor de zwangerschap maken (67%) en anders tijdens de zwangerschap (31%). Slechts 1% kiest pas na de bevalling.

Borstvoeding is de beste voeding voor een baby. Enkele voordelen van borstvoeding zijn:

 • Borstvoeding bevat veel afweerstoffen. Ze beschermen de baby onder andere tegen oorontsteking, luchtweginfecties en diarree
 • Borstvoeding verkleint de kans op een allergie of bijvoorbeeld eczeem
 • Borstvoeding draagt bij aan een goede kaak- en spraakontwikkeling van je baby
 • Borstvoeding is altijd beschikbaar en op temperatuur
 • Door borstvoeding verlies je sneller je zwangerschapskilo's
 • Borstvoeding is milieuvriendelijk en gratis
 • Bij borstvoeding is er minder kans op bepaalde vormen van kanker en botontkalking
 • Bij borstvoeding geef je alle voedingen zelf, tenzij je de melk afkolft

Natuurlijk respecteren jullie keuze over de voeding van je kind. Wij ondersteunen en begeleiden je tot 6 weken na de geboorte bij de voeding van je baby. We doen dit in samenwerking met andere zorgverleners met wie je te maken krijgt, zoals de kraamverzorgster, de jeugdverpleegkundige en eventueel een borstvoedingsspecialiste (lactatiekundige). Wanneer je besluit om (gedeeltelijk) kunstmatige zuigelingenvoeding te geven, kunnen wij je hierover uiteraard ook alle informatie geven die je nodig hebt.

Herstel


Er zijn vrouwen die na de geboorte van een kind op een roze wolk zitten en alleen maar genieten. Toch merken de meeste vrouwen dat het herstellen van een bevalling en het wennen aan een nieuw leven met baby best pittig is. Weet dat je niet de enige bent die dit ervaart!

Herstel


Er zijn vrouwen die na de geboorte van een kind op een roze wolk zitten en alleen maar genieten. Toch merken de meeste vrouwen dat het herstellen van een bevalling en het wennen aan een nieuw leven met baby best pittig is. Weet dat je niet de enige bent die dit ervaart!

Hielprik & gehoorscreening


Hielprik & gehoorscreening


Hielprik

Binnen een week na de geboorte komt een verpleegkundige bij je thuis en neemt enkele druppels bloed af uit de hiel van jullie baby. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Snelle opsporing van deze aandoeningen kan zeer ernstige schade in de lichamelijke en/of geestelijke ontwikkeling van je baby voorkomen of beperken. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Je ontvangt van onze assistente vanaf 36 weken een folder hierover. 

Gehoorscreening

Voor de ontwikkeling van jullie baby is het belangrijk dat hij goed hoort, anders krijgt hij later problemen om op een spontane manier te leren praten. De gehoortest stelt vast of je baby goed kan horen. De baby krijgt een klein dopje in het oor. Dit dopje is verbonden aan een meetapparaat. Dit apparaatje meet het gehoor van de baby. Beide oortjes worden apart getest. Na de test zie je meteen de uitslag. Deze test vind tegelijkertijd met de hielprik plaats. Lees meer informatie over gehoorscreening bij pasgeborenen op de website van de RIVM.

Anticonceptie


Wanneer moet ik hier mee beginnen?

Anticonceptie


Wanneer moet ik hier mee beginnen?

WEER VRUCHTBAAR ZONDER DAT JE HET WEET

Al vanaf 4 weken na je bevalling kun je weer zwanger worden, je kunt dan namelijk weer voor het eerst menstrueren en dus ben je vruchtbaar. Dit kan gebeuren zonder dat je het in de gaten hebt, want je eisprong vindt zo'n twee weken voordat je ongesteld wordt plaats!

Je lichaam is dan nog niet klaar voor een volgende zwangerschap, ontzwangeren duurt gemiddeld zo'n 9 maanden. Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden bedenk dan hoe je dit wil voorkomen.

Als je baarmoeder is hersteld en eventueel bloedverlies is gestopt kun je weer seks hebben, meestal is dit vanaf zo'n 6 weken na je bevalling. 

Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap aanzienlijk verkleinen maar niet uitsluiten.

VOORLICHTING VAN JE VERLOSKUNDIGE

In de zwangerschap of het kraambed geeft je verloskundige informatie over verschillende anticonceptiemethoden. Tijdens de nacontrole en zes weken na de bevalling komt dit onderwerp weer ter sprake. Wil je meer weten over de verschillende voorbehoedsmiddelen, vraag dan om advies aan je verloskundige. 

Spiraaltjes kunnen tegenwoordig ook geplaatst worden in het echocentrum in Venlo.

Nacontrole


Nacontrole


Ongeveer zes weken na de bevalling kom je, als je dat prettig vindt, nog een keer op nacontrole bij ons op de praktijk. Tijdens deze controle bespreken we hoe alles is verlopen, hoe je herstel is en hoe je je voelt als kersverse ouder. Als je lichamelijke klachten hebt, zullen we hier aandacht aan besteden. Als je hechtingen hebt gehad, kunnen we kijken of alles normaal is genezen. En als je nog informatie over anticonceptie wilt hebben zullen we deze bespreken. Als het mogelijk is mag je je pasgeboren baby meenemen want wij vinden het erg leuk om te zien hoe hij/zij gegroeid is.

Onze taak zit erop!


Onze taak zit erop!


Na de laatste nacontrole zit onze taak erop! Wij doen natuurlijk ons uiterste best om je zo goed mogelijk te begeleiden en hopen dat je tevreden bent geweest met onze zorg. Om onze zorg continue te kunnen verbeteren zouden we je willen vragen een korte enquete in te vullen. Het kost je maar 5 minuten en je helpt ons het in de toekomst nog beter te doen!