Miskraam


SCROLL DOWN

Miskraam


Helaas gaat het niet altijd goed tijdens de zwangerschap. Als het mis gaat met de zwangerschap voor de 16 weken dan wordt dit een miskraam genoemd, in de medische term: spontane abortus. 

Je herkent een miskraam vaak aan bloedverlies met krampen in de buik. Als je dit herkent, bel ons dan. 

Een miskraam komt regelmatig voor.  Onder een leeftijd van 30 jaar krijgt 1 op de 10 vrouwen een miskraam. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans wel iets toe op een miskraam.

Een miskraam is vaak niet te voorkomen. Tijdens de bevruchting is er iets mis gegaan, waardoor er een fout kan ontstaan in het DNA van het vruchtje. Dit kindje zou dan niet tot een gezond kindje kunnen groeien. Jouw lichaam voelt dit aan en dit eindigt in een miskraam. 

Wat we wel weten is dat ongezond leven de kans op een miskraam wel iets kan verhogen. Voorbeelden hiervan zijn; roken, alcohol en/of drugsgebruik of bepaalde medicatie. 

Er bestaan drie soorten miskramen:

Spontaan

Een spontane miskraam begint vaak met bloedverlies en krampende buikpijn onderin de buik, soms doortrekkend naar de rug. Op het moment dat het vruchtje verliest kan dit ook gepaard gaan met stolsels. Na dit moment neemt de buikpijn weer af en daarmee ook het bloedverlies. De hoeveelheid bloedverlies is te vergelijken met een hevige menstruatie en duurt meestal 1-2 weken, waarbij het bloedverlies steeds meer afneemt. Op het laatst als een lichte menstruatie. Het is verstandig om maandverband te gebruiken tijdens een miskraam, zodat je kunt zien hoeveel bloedverlies je hebt. Mocht je over de hoeveelheid twijfelen, hele erge buikpijn hebben of koorts ontwikkelen, bel ons dan.

Na een spontane miskraam is het goed om nog een controle echo te maken. Dit doen we om te zien of de baarmoeder helemaal leeg is. 

Tabletten

Soms komt een miskraam niet spontaan op gang. Je kunt er voor kiezen om nog even af te wachten, maar je kunt er ook voor kiezen om vaginale tabletten te nemen. Deze worden voorgeschreven door de gynaecoloog. De tabletten zorgen ervoor dat de baarmoeder gaat samentrekken, zodat er alsnog een miskraam ontstaat. Dit kan gewoon thuis plaatsvinden. 

Als de tabletten niet voor een miskraam zorgen, dan is er nog een curettage nodig. 

Curettage 

Een curettage is een kleine operatieve ingreep. Tijdens een lichte narcose wordt je baarmoederholte schoongemaakt. Dit wordt via de vagina gedaan. Als de ingreep zonder complicaties verloopt dan kun je dezelfde dag nog naar huis.

Verwerking


Verwerking


Na een miskraam kun je veel verdriet voelen. Zowel je lichaam als emotioneel moet je weer herstellen. Lichamelijk kun je nog wat vermoeid zijn, het bloedverlies kan nog 1-2 weken aanhouden. De hormonen spelen hierbij ook nog een rol. Na 4-6 weken kan alweer de volgende eisprong plaatsvinden, waarbij je weer zwanger kunt worden. Er zijn geen medische redenen om dit uit te stellen. 

Emotioneel reageren vrouwen verschillend op een miskraam. Waar de één het goed kan relativeren en snel verder gaat met de dagelijkse dingen, heeft de ander hier echt meer tijd voor nodig en soms ook psychische hulp. Er is bij iedereen wel een gevoel van gemis. Ook al was de zwangerschap nog zo pril, de plannen waren al gemaakt, en het kindje zo gewenst. Soms kun je door de emoties minder goed slapen, meer vermoeid zijn en/of minder eetlust hebben. 

Wij begeleiden je ook tijdens een miskraam, mocht behoefte hebben aan een gesprek, bel ons gerust.