Een intense tijd vol bijzondere momenten!
Een intense tijd vol bijzondere momenten!
De week ná je bevalling noemen we het kraambed, een tijd vol indrukken van het kersverse ouderschap!
Tijdens deze kraamweek krijg je iedere dag hulp van een kraamverzorgende. Een aantal uren per dag komt zij het gezin ondersteunen door bijvoorbeeld het uitvoeren medische controles en het helpen bij borst- of flesvoeding.
Het kan natuurlijk soms spannend zijn om de nachten en avonden alleen thuis te zijn met je baby, daarom geven we hieronder de belangrijkste instructies en filmpjes die je kan bekijken zodat je weet waar je op moet letten en je met een gerust gevoel de rest van de avond en de nacht door komt.
Geboortezorg Limburg instructies en instructiefilmpjes kraamzorg Liev.
Ook wij als verloskundigen hebben nog geen afscheid van jullie genomen! Een week lang, om de dag, komen wij op huisbezoek.
Wij bespreken samen met de kraamverzorgende de controles van jou en de baby. Samen kijken we hoe je lichamelijk hersteld, hoe de voeding loopt en controleren we eventuele hechtingen. Uiteraard is er dan ook alle tijd om al je vragen te beantwoorden.
Na 8 dagen kraamzorg komen wij voor de laatste keer op huisbezoek en sluiten wij de zorg zover als kan af. Ongeveer een week later komt de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau op huisbezoek en zij neemt dan de zorg van jullie baby van ons over.
Hoera! De geboorte is een feit!
Hoera! De geboorte is een feit!
Wanneer de baby geboren is dan ben je verplicht het kind binnen 3 dagen na de geboorte aan te geven bij de gemeente waarin het kind geboren is. Dat is dus niet perse de gemeente van je woonplaats. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn.
Zaterdag, zondag en algemeen erkende feestdagen worden meegerekend in de 3 dagen waarin je de geboorte moet aangeven. Als het termijn van 3 dagen eindigt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag, wordt het termijn verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag. Je dient dus op de 1e werkdag na het weekend of de feestdag aangifte te doen.
De vader of moeder moet aangifte doen van de geboorte van hun kind. Als de vader ontbreekt of verhinderd is om aangifte te doen, dan is tot aangifte verplicht:
Ieder die bij de geboorte aanwezig is geweest
De bewoner van het huis waar de geboorte heeft plaatsgevonden (dit mag alleen als er niemand bij de geboorte aanwezig was)
Het hoofd of de gemachtigde van een instelling waar de geboorte heeft plaatsgevonden
De burgemeester of een door hem aangewezen ambtenaar van de geboortegemeente
Je hoeft de baby niet mee te nemen voor de aangifte. Je hebt wel de volgende documenten nodig:
Een paspoort of ID-bewijs van degene die aangifte doet
Een paspoort of ID-bewijs van de moeder
Eventueel:
Geboortebericht van de arts of verloskundige
Akte van erkenning
Akte van naamskeuze (als bij de erkenning vóór de geboorte is vastgesteld welke achternaam jullie kind krijgt)
Trouwboekje (als je getrouwd bent kun je jullie kind laten bijschrijven in het trouwboekje, dit is echter niet verplicht)
Lees meer over aangifte van een geboorte in Nederland op de website van de Rijksoverheid.
Het is belangrijk goed na te denken over de voeding die je je baby wilt gaan geven.
Het is belangrijk goed na te denken over de voeding die je je baby wilt gaan geven.
Grote kans dat jij jouw keus voor de voeding aan je baby al min of meer hebt gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat moeders die keus meestal al voor de zwangerschap maken (67%) en anders tijdens de zwangerschap (31%). Slechts 1% kiest pas na de bevalling.
De voeding voor je baby is een belangrijke keuze. Wat voor soort voeding je geeft, heeft namelijk levenslange gezondheidseffecten voor jou en je kind. Uit onderzoek blijkt dat borstvoeding de beste voeding is voor je baby. Wij vinden het belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt en zullen je helpen om deze keuze te maken.
Enkele voordelen van borstvoeding zijn:
Borstvoeding bevat veel afweerstoffen. Ze beschermen de baby onder andere tegen oorontsteking, luchtweginfecties en diarree
Borstvoeding verkleint de kans op een allergie of bijvoorbeeld eczeem
Borstvoeding draagt bij aan een goede kaak- en spraakontwikkeling van je baby
Borstvoeding is altijd beschikbaar en op temperatuur
Door borstvoeding verlies je sneller je zwangerschapskilo's
Borstvoeding is milieuvriendelijk en gratis
Bij borstvoeding is er minder kans op bepaalde vormen van kanker en botontkalking
Bij borstvoeding geef je alle voedingen zelf, tenzij je de melk afkolft
Natuurlijk respecteren we je keuze in de voeding. Wij ondersteunen en begeleiden je bij de voeding van je baby. We doen dit in samenwerking met andere zorgverleners, zoals de kraamverzorgster, de jeugdverpleegkundige en eventueel een lactatiekundige. Wanneer je besluit om (gedeeltelijk) kunstvoeding te geven, kunnen wij je hierover uiteraard ook alle informatie geven die je nodig hebt. Doe wat goed voelt voor jou als kersverse mama om te doen!
Klik op onderstaande folder voor meer informatie.
Er zijn vrouwen die na de geboorte van een kind op een roze wolk zitten en alleen maar genieten. Toch merken de meeste vrouwen dat het herstellen van een bevalling en het wennen aan een nieuw leven met baby best pittig is. Weet dat je niet de enige bent die dit ervaart!
Er zijn vrouwen die na de geboorte van een kind op een roze wolk zitten en alleen maar genieten. Toch merken de meeste vrouwen dat het herstellen van een bevalling en het wennen aan een nieuw leven met baby best pittig is. Weet dat je niet de enige bent die dit ervaart!
Binnen een week na de geboorte komt een verpleegkundige bij je thuis en neemt enkele druppels bloed af uit de hiel van jullie baby. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Snelle opsporing van deze aandoeningen kan zeer ernstige schade in de lichamelijke en/of geestelijke ontwikkeling van je baby voorkomen of beperken. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Je ontvangt van onze assistente vanaf 36 weken een folder hierover.
Voor de ontwikkeling van jullie baby is het belangrijk dat hij goed hoort, anders krijgt hij later problemen om op een spontane manier te leren praten. De gehoortest stelt vast of je baby goed kan horen. De baby krijgt een klein dopje in het oor. Dit dopje is verbonden aan een meetapparaat. Dit apparaatje meet het gehoor van de baby. Beide oortjes worden apart getest. Na de test zie je meteen de uitslag. Deze test vind tegelijkertijd met de hielprik plaats. Lees meer informatie over gehoorscreening bij pasgeborenen op de website van de RIVM.
Wanneer moet ik hier mee beginnen?
Wanneer moet ik hier mee beginnen?
Al vanaf 4 weken na je bevalling kun je weer zwanger worden, je kunt dan namelijk weer voor het eerst menstrueren en dus ben je vruchtbaar. Dit kan gebeuren zonder dat je het in de gaten hebt, want je eisprong vindt zo'n twee weken voordat je ongesteld wordt plaats!
Je lichaam is dan nog niet klaar voor een volgende zwangerschap, ontzwangeren duurt gemiddeld zo'n 9 maanden. Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden bedenk dan hoe je dit wil voorkomen.
Als je baarmoeder is hersteld en eventueel bloedverlies is gestopt kun je weer seks hebben, meestal is dit vanaf zo'n 6 weken na je bevalling.
Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap aanzienlijk verkleinen maar niet uitsluiten.
In de zwangerschap of het kraambed geeft je verloskundige informatie over verschillende anticonceptiemethoden. Tijdens de nacontrole en zes weken na de bevalling komt dit onderwerp weer ter sprake. Wil je meer weten over de verschillende voorbehoedsmiddelen, vraag dan om advies aan je verloskundige.
Spiralen plaatsen wij tegenwoordig ook zelf in de eigen praktijk. We doen ook altijd een echo na de plaatsing om te controleren of de spiraal op de juiste plek zit. Voor meer informatie kun je bellen of mailen.
Ongeveer zes weken na de bevalling kom je, als je dat prettig vindt, nog een keer op nacontrole bij ons op de praktijk. Tijdens deze controle bespreken we hoe alles is verlopen, hoe je herstel is en hoe je je voelt als kersverse ouder. Als je lichamelijke klachten hebt, zullen we hier aandacht aan besteden. Als je hechtingen hebt gehad, kunnen we kijken of alles normaal is genezen. En als je nog informatie over anticonceptie wilt hebben zullen we deze bespreken. Als het mogelijk is mag je je pasgeboren baby meenemen want wij vinden het erg leuk om te zien hoe hij/zij gegroeid is.
Na de laatste nacontrole zit onze taak erop! Wij doen natuurlijk ons uiterste best om je zo goed mogelijk te begeleiden en hopen dat je tevreden bent geweest met onze zorg. Om onze zorg continue te kunnen verbeteren zouden we je willen vragen een korte enquete in te vullen. Het kost je maar 5 minuten en je helpt ons het in de toekomst nog beter te doen!