ignacio-campo-tC9boyqy_40-unsplash.jpg
ignacio-campo-tC9boyqy_40-unsplash.jpg

Je bevalling


Wanneer gaat het beginnen? Zal het beginnen met weeën of zullen eerst mijn vliezen breken?

SCROLL DOWN

Je bevalling


Wanneer gaat het beginnen? Zal het beginnen met weeën of zullen eerst mijn vliezen breken?

Het kan wat korter of langer duren, maar na zo'n negen maanden is het zover: de bevalling! Je bevalling is een gebeurtenis die je nooit meer vergeet. De bevalling verloopt in stappen: voorween, ontsluitingsweeen, persweeen, de geboorte van kind en placenta. Wij zullen je, samen met de kraamverzorgster, hierbij begeleiden. 

Voorweeën


Is dit het begin of toch niet?

Voorweeën


Is dit het begin of toch niet?

Aan het einde van de zwangerschap kan de baarmoeder gaan samentrekken als gevolg van hormonen. Dit voelt als een menstruatieachtige pijn in de onderbuik. Deze onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder noemt men voorweeën of oefenweeën. Voorweeën komen vooral 's nachts voor en nemen niet in kracht of frequentie toe. Ze kunnen wel uren aanhouden, maar worden niet erger. Het kan heel goed dat de voorweeën na een aantal uren weer afzakken. De bevalling zet dan nog niet door. Het helpt om een warme douche/bad te nemen, je baarmoeder ontspant en de pijn zakt dan sneller af. Ook paracetamol en een warme kruik kunnen helpen de pijn sneller te laten zakken.

Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Hierdoor kun je tijdens de bevalling beter ontspannen. En ontspanning zorgt ervoor dat je minder last van de pijn hebt en je weeën beter doorzetten, waardoor je bevalling vlotter verloopt.

Ontsluitingsweeën


Dit zijn toch échte weeën!

Ontsluitingsweeën


Dit zijn toch échte weeën!

Wanneer de bevalling wel door gaat zetten, gaan de voorweeën langzaam over in ontsluitingsweeën. De weeën komen dan sneller na elkaar (elke 5 minuten) en nemen toe in frequentie. Vaak gaan deze weeën gepaard met slijmerige en/of bloederige afscheiding. Na de eerste 3-4 cm ontsluiting vindt er meestal een versnelling plaats. De weeën beginnen echt behoorlijk pijn te doen, ze duren langer en komen meestal om de 3 minuten.  Het is mogelijk dat de vliezen tijdens deze ontsluitingsperiode spontaan breken. Als dit niet gebeurt zullen wij de vliezen doorprikken indien nodig. Regelmatig tijdens de ontsluitingsperiode voelen wij naar de vordering van de ontsluiting middels een inwendig onderzoek.

Persweeën


Een oer-instinct!

Persweeën


Een oer-instinct!

Tijdens de laatste cm van de ontsluiting kun je het gevoel krijgen dat je mee moet persen. Meestal begint het met een korte drang tijdens het hoogtepunt van de wee. Dit wordt veroorzaakt door het steeds dieper komen van het hoofdje van de baby. Bij volledige ontsluiting (10 centimeter) krijg je een soort oerdrang die niet meer tegen te houden is: persdrang. Veel vrouwen vinden het een opluchting als ze mogen persen. De uitdrijving duurt bij een eerste kind gemiddeld 1 uur. Bij een tweede of volgend kind is de uitdrijving vaak aanmerkelijk korter.

Pijnbestrijding


Het is belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling

Pijnbestrijding


Het is belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling

Omdat je tijdens de weeën langdurig wordt blootgesteld aan pijn, gaat je lichaam endorfine produceren. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die je helpt de weeën beter te verdragen. Je verkeert in een soort roes waardoor je minder aanspreekbaar bent voor je omgeving. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met de pijn om te gaan, zonder medicijnen.

  • Zoek afleiding

  • Probeer te ontspannen d.m.v. massage of yoga

  • Concentreer op je ademhaling

  • Rust uit tussen de weeën

  • Probeer verschillende houdingen uit

  • Zorg dat je het lekker warm hebt, (bad, douche, kruik)

  • Tel af: elke wee is er eentje minder

Heb je toch pijnbehandeling nodig met medicijnen, dan is dit alleen in het ziekenhuis mogelijk. De gynaecoloog neemt de zorg dan van ons over (behalve bij lachgas). De reden dat de gynaecoloog de zorg over neemt is dat medicijnen bijwerkingen kunnen hebben en daarom moet je hartslag, bloeddruk en ademhaling worden gecontroleerd. Ook de hartslag van de baby moet goed in de gaten worden gehouden. 

De volgende behandelingen kan je in het ziekenhuis krijgen hier in de regio:

  • Ruggenprik (epidurale analgesie);

  • Pompje met remifentanil;

  • Lachgas

  • Injecties met pethidine (dit medicijn wordt vooral nog bij voorweeën gebruikt).

Het toedienen van medicatie gaat altijd met bijwerkingen, de voor- en nadelen worden beschreven in de folder "Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?".

 

Meer weten?

Wanneer bel je ons?


Tegen het einde van de zwangerschap, krijg je van ons informatie over wanneer je ons moet bellen als je bevalling gaat beginnen.

Wanneer bel je ons?


Tegen het einde van de zwangerschap, krijg je van ons informatie over wanneer je ons moet bellen als je bevalling gaat beginnen.

Weeën 

(90% van de bevallingen begint hiermee) Een wee is een pijnlijke samentrekking van je baarmoeder die zeker een minuut aanhoudt. De buik wordt hierbij heel hard. Meestal begint het met een periode van voorweeën, die onregelmatig komen en wisselend van duur en pijnlijkheid zijn. Deze periode kan wel 24 uur duren. Goed ontspannen en er niet teveel aandacht aan besteden is het beste advies. Als de weeën gedurende 1 a 2 uur om de 3 tot 4 minuten blijven komen en een minuut aanhouden en even pijnlijk zijn: bellen!

Vruchtwaterverlies

(10% van de bevallingen begint hiermee) Als je vliezen zijn gebroken blijf je telkens vocht verliezen wat je niet tegen kunt houden. Vaak is het in het begin wat meer en wordt het gedurende de tijd minder, maar het stopt niet. Probeer wat van het vocht op te vangen of bewaar de natte broekjes/verbandjes tot we geweest zijn.

  • bij groen of bruin vruchtwater: meteen bellen!

  • als het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald (dit is je dan op de controle verteld): meteen gaan liggen en (laten) bellen!

  • als het hoofdje goed is ingedaald mag je gerust rondlopen

  • bij helder (waterkleurig of lichtroze) vruchtwater zonder weeën ’s nachts: volgende ochtend bellen. Indien overdag: bellen

Met gebroken vliezen (zonder weeën) mag je gerust douchen, maar niet meer in een ligbad gaan liggen.

Helderrood bloedverlies

Als je al wat weeën hebt, kun je een klein beetje slijmerig bloedverlies krijgen. Hier moet je niet van schrikken. Je kunt aan het eind van de zwangerschap ook de 'slijmprop' verliezen. Dat wil niet zeggen dat je zeker binnen korte tijd daarna gaat bevallen. Hiervoor hoef je niet te bellen. Als je echter veel helderrood bloedverlies hebt: bellen!

Ongerustheid of twijfel

Altijd bellen als je ongerust bent of twijfelt!

077-4748570

De geboorte


De geboorte


Het is zover!

De geboorte zal plaatsvinden bij je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch). De verloskundige zal de kraamzorg op de hoogte stellen van de bevalling en die zal de verloskundige ook assisteren. Na de geboorte blijft de kraamverzorgster nog thuis of gaat ze mee naar huis om zo de eerste tips alvast te geven.

Geniet van dit moment! Jullie kindje blijft na de geboorte lekker een uur bij jou op de buik liggen, huid op huid. Je kindje blijft dan warm en dit is goed voor de hechting voor jullie beiden. Je kindje voelt jouw hartslag en ademhaling, hier worden ze heel ontspannen van.