ryan-franco-8r1hxU8OfXA-unsplash.jpg
ryan-franco-8r1hxU8OfXA-unsplash.jpg

Je bent zwanger!


Hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap!

Er breekt een nieuwe en spannende tijd aan waarin wij jullie de beste begeleiding zullen bieden.

SCROLL DOWN

Je bent zwanger!


Hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap!

Er breekt een nieuwe en spannende tijd aan waarin wij jullie de beste begeleiding zullen bieden.

Inschrijving

Hartelijk gefeliciteerd met jullie zwangerschap en welkom bij Verloskundigenpraktijk Reuver-Tegelen en omstreken.
Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, mag je je bij ons inschrijven. Je kunt ons hiervoor 7 dagen per week telefonisch bereiken op het volgende nummer: 077-4748570. Je hebt hiervoor geen verwijzing van je huisarts nodig.
Samen plannen we een afspraak in voor de eerste echo bij ongeveer 7 weken zwangerschap.
Vergeet in de tussentijd niet de onderstaande tips te lezen!

 

VoedinG, leefstijl en meer..


Er zijn een aantal dingen die vanaf het prille begin tot aan

de geboorte van je kindje erg belangrijk zijn.

VoedinG, leefstijl en meer..


Er zijn een aantal dingen die vanaf het prille begin tot aan

de geboorte van je kindje erg belangrijk zijn.

Gezonde voeding

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is erg belangrijk in de zwangerschap. Zo groeit je kindje optimaal en krijgt het de juist vitaminen en mineralen. 

Roken, alcohol en drugsgebruik

Roken, alcohol- en drugsgebruik wordt sterk afgeraden in de zwangerschap. Eigenlijk al vóór de zwangerschap als je een actieve zwangerschapswens hebt. Vele onderzoeken wijzen uit dat deze gebruiken nadelige effecten hebben op het zwanger worden maar ook in de zwangerschap effect hebben op de groei, de ontwikkeling en de gezondheid van jouw kindje. 

Medicijngebruik

Indien je medicatie gebruikt tijdens de zwangerschap, dient dit altijd in overleg te zijn met je behandeld arts of je huisarts. Stel ons hierover altijd op de hoogte. Het kan zijn dat bepaalde medicatie niet is toegestaan en aangepast dient te worden.

Bewegen

Het is goed om minimaal een half uur te bewegen als je zwanger bent. Deed je al aan sport en ben je nu zwanger, dan mag je gewoon blijven sporten. Maar houd het wel veilig; luister naar je lichaam, zoek niet de grenzen op en breng, indien nodig, je begeleider op de hoogte. Als je lichamelijke klachten krijgt na het sporten, doe dan een stap terug en maak het bespreekbaar.

Aanstaande vaders


Veel in de zwangerschap draait om moeder en kind, maar wij vergeten de partners niet!

Aanstaande vaders


Veel in de zwangerschap draait om moeder en kind, maar wij vergeten de partners niet!

Toekomstig vaderschap

Als aanstaande vader is de zwangerschap van je vrouw of vriendin een mysterie op zich. Tot het moment dat haar buik gaat groeien en je uiteindelijk je kind voelt of ziet bewegen is het toch vaak een ver van je bed show.

Voor zowel vrouwen als mannen is het besef dat er een kind groeit in de buik maar moeilijk voor te stellen.

Toch worden zwangeren geacht vanaf het 1e begin rekening te houden met hun ongeboren kind en deze te beschermen. Vrouwen voelen zich gesteund wanneer je daarbij helpt. 

Seks en zwangerschap

Gemeenschap tijdens de zwangerschap is geheel veilig. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seks. Seks kan ook geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken. De baby zit volledig beschermd in de buik je vrouw.

Goed om te weten is dat de behoefte van een zwangere vrouw aan en de beleving van seks meestal niet constant is gedurende de zwangerschap. In de eerste en laatste drie maanden is de behoefte aan seks meestal wat minder dan in de middelste drie maanden. Het blijft echter belangrijk om je te realiseren dat de beleving van seks tijdens de zwangerschap per zwangere en per partner kan wisselen. 

Scoor gegarandeerd punten met de onderstaande tips!

  • Toon interesse door het een en ander te lezen. Door te lezen kom je er vaak ook achter waarom je vrouw of vriendin op bepaalde manieren reageert en kun je meepraten over hydrofieldoeken, draagzakken en rompertjes.

  • Houd rekening met haar wat betreft geuren en eten. Ze zal tijdens de zwangerschap bepaalde geuren of smaken niet kunnen verdragen wat mogelijk leidt tot misselijkheid.

  • Zeg nóóit dat je vrouw dik is. Een vrouw is al gevoelig als ze niet zwanger is, een zwangerschap versterkt dit vaak

  • Zeg ook nooit tegen anderen dat het ‘wel meevalt’.
    Je vrouw zal niet alles tegen je zeggen en als zij die nacht maar 3 uur heeft geslapen omdat ze 10x naar de wc moest en jij zegt tegen vrienden en familie ‘dat het allemaal wel meevalt met de zwangerschap’  kan dat wellicht niet goed vallen.

Meer lezen?

Eerste echo


Als je ongeveer 7 weken zwanger bent, bezoek je ons voor de eerste keer.

Eerste echo


Als je ongeveer 7 weken zwanger bent, bezoek je ons voor de eerste keer.

De eerste echo!

Rond de 7 weken zwangerschap vindt de eerste afspraak en dus ook de eerste echo plaats.
We kijken naar het hartje, zien of het een eenling of meerling is en maken een inschatting van de zwangerschapsduur aan de hand van een meting. 

Belangrijk om te weten is dat deze prille zwangerschap (bijna altijd) met de vaginale echo wordt gemaakt. Op deze manier verkrijgen we de meeste medische informatie met de beste beeldkwaliteit. Je krijgt van ons een foto en een eigen USB-stick mee naar huis om al deze mooie foto’s te bewaren.

Zeer vroege echo’s rondom de 5-6 weken worden enkel gemaakt op indicatie, bijvoorbeeld als je bloedverlies hebt.

Het intakegesprek


Als je ongeveer 10 weken zwanger bent, maken we samen een persoonlijk zorgpad voor jullie zwangerschap.

Het intakegesprek


Als je ongeveer 10 weken zwanger bent, maken we samen een persoonlijk zorgpad voor jullie zwangerschap.

Het intakegesprek

Tijdens deze afspraak zullen we de medische voorgeschiedenis van jou, je partner en familie bespreken. Deze medische gegevens hebben wij nodig om goede, veilige maar vooral ook persoonlijke zorg te kunnen bieden.
We kijken bijvoorbeeld naar medicatiegebruik op dit moment, operaties in het verleden, je leefstijl, erfelijkheid en indien van toepassing het beloop van vorige zwangerschap(pen) en bevalling(en). Aan de hand van al deze bovenstaande gegevens maken we samen een passend zorgpad voor jouw zwangerschap!

Het is raadzaam om de onderstaande online vragenlijst in te vullen vóór het intakegesprek. Zo kunnen wij alvast het voorbereidend werk doen!

Termijnecho

Tijdens de intake wordt ook de termijn echo gemaakt.
Met deze echo bepalen we de definitieve uitgerekende datum. Dit doen we aan de hand van een meting waarbij we de lengte van het hoofd tot aan de stuit van de baby meten.

Je zult alweer een enorm verschil zien in vergelijking met de eerste echo. Het kindje ontwikkeld zich razendsnel de eerste weken!

Neem je USB stick mee die je bij de eerste controle van ons hebt gekregen. Ook nu slaan we de foto’s en filmpjes weer op als een mooie herinnering.

Vervolgcontroles


Je komt regelmatig op het spreekuur tijdens de zwangerschap, op het laatst zelfs iedere week. 

Vervolgcontroles


Je komt regelmatig op het spreekuur tijdens de zwangerschap, op het laatst zelfs iedere week. 

Controles

De controles in de zwangerschap vinden met regelmaat plaats. Hoe verder je in de zwangerschap komt, hoe vaker je op controle komt tijdens het spreekuur. Iedere controle vragen we uiteraard hoe het met je gaat, hoe je de zwangerschap beleeft en of je ergens tegenaan loopt waarbij wij kunnen helpen. Ook kun je al jouw vragen, verwachtingen, wensen en misschien ook angsten kwijt. Het is handig om je voor te bereiden op elke controle door bijvoorbeeld je vragen vooraf te noteren. Zwangerschapshormonen zorgen namelijk ook wel eens voor geheugenverlies!

We controleren natuurlijk ook iedere afspraak een aantal medische zaken. Zo meten we iedere controle je bloeddruk, luisteren we naar de hartslag van jullie kindje en houden de groei van de baby goed in de gaten. Dit doen wij door aan de buik te voelen en de buik te meten. 
Tijdens iedere controle maken wij een echo om naar het hartje te luisteren en een glimp van jullie kindje op te vangen. Ook deze slaan we uiteraard op op jullie USB-stick.  

Tenslotte zullen we iedere zwangerschapscontrole een aantal onderwerpen bespreken die passend zijn bij de zwangerschapsduur.
Zo hebben we het over onderzoeken die plaats kunnen vinden in de zwangerschap, de kraamzorg of de voeding die het kindje gaat krijgen.
Ook informeren we jullie over een aantal praktische zaken; werk en zwangerschap, de mogelijkheden tot zwangerschapscursussen, voorbereiden op het ouderschap maar ook de erkenning, aangifte en de verzekering van jullie kindje zijn belangrijke onderwerpen die aan bod komen.

Hieronder zie je per zwangerschapsduur een aantal belangrijke onderwerpen.

Standaard Bloedonderzoek


Standaard Bloedonderzoek


Het bloedonderzoek

Het standaard bloedonderzoek in de zwangerschap dien je rond de 12 weken te laten verrichten. Je kunt je bloed in het Laurentius ziekenhuis Roermond of het Viecuri Medisch Centrum in Venlo laten prikken. Tijdens de intake krijg je hiervoor alle juiste papieren van ons mee naar huis.

Let op; bij het bloedprikken heb je een geldig legimatiebewijs nodig en een ziekenhuispasje.

Waar word je op getest?

  • Bloedgroep

  • Rhesus D factor

  • Rhesus c factor

  • Irregulaire antistoffen

  • Glucose

  • IJzer

  • HIV

  • Syphillis

  • Hepatitis B. 

Op indicatie wordt soms nog extra bloedonderzoek ingezet. 

Screening


In Nederland bestaat de keus om jullie ongeboren kind te laten onderzoeken.

Screening


In Nederland bestaat de keus om jullie ongeboren kind te laten onderzoeken.

NIPT

Vanaf 1 april 2017 is de NIPT voor alle zwangere vrouwen als eerste screeningstest beschikbaar. Met de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) kunnen zwangeren vrouwen door middel van een bloedonderzoek hun ongeboren kind testen op: Trisomie 13 (patausyndroom), Trisomie 18 (edwardssyndroom), Trisomie 21 (downsyndroom) en/of andere nevenbevindingen. Bij de NIPT wordt DNA van het ongeboren kind uit het bloed van de zwangere onderzocht. Tijdens de eerste controle op het spreekuur informeren we jullie, indien gewenst, over de mogelijkheden van deze prenatale screening.
Ook bestaat er een keuzehulp wanneer jullie twijfelen over het uitvoeren van de test. Voor meer informatie bekijk deze video of klik op de informatie folder.

13 WEKEN ECHO

Vanaf 1 september 2021 is de ‘13 wekenecho’ toegevoegd aan de mogelijkheden van prenatale screening. Deze echo wordt ook wel Eerste Trimester SEO genoemd; ETSEO. Het is een medisch echo onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho, ookwel Tweede Trimester SEO genoemd; TTSEO. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopiste met de echo of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. Bij vermoeden van een lichamelijke afwijking zal je doorverwezen worden naar een Centrum voor Prenatale Diagnostiek. In deze regio zal dat meestal naar het MUMC Maastricht zijn.
Voor meer informatie bekijk deze video of klik op de informatiefolder.

zwangerschap en werk


zwangerschap en werk


Rechten en plichten

Als zwangere krijg je te maken met rechten en plichten op je werk. Wanneer vertel je op je werk dat je zwanger bent? Mag je tijdens werktijd naar de verloskundige? En moet je voorzorgsmaatregelen nemen op je werk nu je zwanger bent? Antwoorden op bovenstaande vragen vind je op deze website.

Zwangerschapsverlof

Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt. Met je zwangerschapsverklaring kun je je verlof aanvragen bij je werkgever. Als je in loondienst bent, krijg je een zwangerschaps- en bevaluitkering die gelijk is aan je salaris.
Heb je een partner? Dan heeft deze ook recht op 5 dagen betaald kraamverlof. Voor alle nieuwe ontwikkelingen rondom het vaderschapsverlof vind je op deze website.

Een jongen of een meisje?


Een vraag die vele toekomstige ouders bezighoud!

Een jongen of een meisje?


Een vraag die vele toekomstige ouders bezighoud!

Geslachtsbepaling

Tegenwoordig kan er vanaf de 13e week van de zwangerschap bij het Pretecho Centrum het geslacht van de baby met 75% zekerheid worden bepaald. Deze voorspelling wordt gedaan door middel van de NUB theorie. Tijdens deze periode heeft je kindje een soort uitsteekseltje (NUB) tussen de benen. Aan de stand van dit uitsteeksel kan worden gezien of het een jongen of meisje is. 
Onze verloskundigen Lichelle en Eveline bieden deze pretecho’s aan in ons gezamenlijk Pretecho Centrum.

Ook bestaat er natuurlijk de mogelijkheid om vanaf de 16e zwangerschapsweek het geslacht van de baby met zekerheid vast te stellen. Ook dit kan in het Pretecho Centrum middels de geslachtsbepalingsecho.

Pret-echo’s

Naast geslachtsbepalingen biedt het echocentrum tijdens de hele zwangerschap pretecho's aan.
Deze echo's kunnen in 2D, 3D of zelfs 4D worden gemaakt.
Tijdens een van je eerste controles bij ons op het spreekuur krijg je een informatiefolder van ons Pretecho Centrum mee. 

Kraamzorg REGELEN


Kraamzorg REGELEN


Kraamzorg

Een kraamverzorgster assisteert ons als verloskundige tijdens een thuisbevalling of een poliklinische bevalling. Vervolgens zal de kraamverzorgster in het kraambed de directe zorg voor moeder en kind op zich nemen. Dit is ook het geval wanneer je door medische redenen in het ziekenhuis bent bevallen en daarna weer naar huis gaat.
De kraamzorg moet je het liefst vóór de 16e zwangerschapsweek regelen. Zij zullen in de zwangerschap een afspraak met jullie maken voor een intakegesprek.

De zorgverzekeraar dekt altijd een groot deel van de kosten voor de kraamzorg. Echter blijft er een eigen bijdrage per uur voor de kraamzorg open. Het is verstandig om de dekking van deze zorgkosten bij je zorgverzekering na te kijken of eventueel een aanvullende verzekering hiervoor te nemen.

Zwangerschapscursussen

Sommige kraamzorgbureaus bieden ook zwangerschapscursussen aan. Scrol door naar beneden voor de mogelijkheden hier in de regio.

Kraamcentrum

In de regio wordt de kraamzorg verzorgd door de volgende organisaties. Bekijk de websites en de folders die je van ons ontvangt tijdens het intakegesprek en maak een keuze die bij jullie past.

Blijf fit en gezond


Er zijn vele cursussen die je in de regio kunt volgen!

Blijf fit en gezond


Er zijn vele cursussen die je in de regio kunt volgen!

Zwangerschapsyoga

We weten dat ontspanning tijdens het opvangen van de weeën een positieve uitkomst heeft op het beloop van de bevalling. Deze ontspanning kan bijvoorbeeld behaald worden door ademhalingsoefeningen. Is yoga wellicht iets voor jou? 

Zwangerfit

Ben je altijd sportief geweest, of heb je gewoon zin om verantwoord te sporten tijdens je zwangerschap? Onderzoek heeft uitgewezen dat de zwangerschap, de bevalling en het herstel daarna beter verlopen bij vrouwen die in goede conditie zijn. De onderstaande cursussen worden begeleid door speciaal opgeleide fysiotherapeuten.

Zwangerschapszwemmen

Als je buik steeds groter wordt en het ongemakkelijker wordt om (intensief) te sporten, kan zwemmen een fijne uitkomst zijn. In het water kun je je vrij bewegen.

Zwangerschapscursus compleet

Ben je vooral op zoek naar extra informatie over de zwangerschap, de bevalling, het kraambed en het geven van borstvoeding? 

Borstvoedingscursus

Wil je in de zwangerschap al alle informatie krijgen over het geven van borstvoeding? Dan is een cursus bij een lactatiekundige iets voor jou.

EHBO-cursus

Leer reanimatie en eerste hulp te verlenen bij veelvoorkomende ongelukken bij baby's en kinderen. 

20-weken echo


Een belangrijke medische echo in ons Echo Centrum.

20-weken echo


Een belangrijke medische echo in ons Echo Centrum.

SEO - Structureel Echoscopische Onderzoek

Ookwel de ‘20-weken echo’ genoemd.
Het is een belangrijke medische echo waarbij de baby van top tot teen wordt nagekeken of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke afwijkingen. Ook wordt de placenta beoordeeld en de hoeveelheid vruchtwater gemeten.
Deze medische echo wordt gemaakt in het echocentrum Noord-Limburg (CVONL).

Voor meer informatie bekijk deze video of klik op de informatiefolder.


Meer weten?

Erkenning


Leg ook wettelijk het juridisch ouderschap goed vast!

Erkenning


Leg ook wettelijk het juridisch ouderschap goed vast!

Wanneer erkennen?

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan is de biologische vader automatisch ook de wettelijke vader. In andere gevallen is het aan te bevelen dat de vader het kind erkent tijdens de zwangerschap. Na de bevalling dient nog het ouderlijk gezag aangevraagd te worden. Ook duomoeders kunnen een kind erkennen. Door te erkennen en ouderlijke gezag aan te vragen, krijgt de partner van de zwangere juridisch de rechten en plichten over het kindje. 

De erkenning van je kind regel je bij je Gemeente.

Erkenning regelen

kinkhoest


De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen beschermt pasgeboren baby’s tegen kinkhoest.

kinkhoest


De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen beschermt pasgeboren baby’s tegen kinkhoest.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn gevaccineerd. Vanaf eind 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week. Want dan is je baby ook beschermd als hij of zij te vroeg is geboren. Je kind is voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad.

Lees hier meer over op de website van het RIVM.

Zwangerschapsklachten


Het hoort erbij, maar kan wel erg vervelend zijn! Hieronder de meest voorkomende klachten en kwalen op een rij 

Zwangerschapsklachten


Het hoort erbij, maar kan wel erg vervelend zijn! Hieronder de meest voorkomende klachten en kwalen op een rij 

Vermoeidheid

Vooral de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je meer vermoeid zijn. Je lichaam heeft alle energie nodig om zich aan de zwangerschap aan te passen. Je hebt het gevoel dat je hele dag kunt slapen. De laatste weken van de zwangerschap kun je ook moe zijn doordat je minder slaapt. De buik wordt steeds groter en dit geeft lichamelijke ongemakken. Je kunt kussens gebruiken om je buik te ondersteunen. Geef waar het kan toe aan de vermoeidheid en rust! Blijf je in de loop van de zwangerschap extreem moe, geef dit dan bij ons aan. 

Misselijkheid

Misselijkheid komt ook vooral voor in de eerste drie maanden van je zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt door het HcG-hormoon. Dit hormoon piekt bij tien weken van de zwangerschap en na de twaalf weken merk je vaak dat de misselijkheid afneemt. Zorg ervoor dat je elke 2-3 uur iets kleins eet en zorg voor voldoende rust. Gemberproducten kunnen ook helpen tegen de misselijkheid. Mocht dit allemaal niet helpen en moet je zelfs dagelijks braken, geef dit dan bij ons aan. 

Rug- en bekkenklachten

Door het groeien van de buik en daarmee het gewicht komen rug- en bekkenklachten vaak voor in de zwangerschap. Daarnaast zorgen hormonen ervoor dat je bekken iets verweekt, hierdoor kun je meer ruimte maken tijdens de bevalling. Dit verweken kan echter wel bekkenpijn geven. Luister naar je lichaam, wissel activiteiten met rust. Mochten de klachten alleen maar erger worden, raadpleeg dan een fysiotherapeut. 

Bandenpijn

De baarmoeder hangt in je lichaam als het ware aan banden. Doordat de baarmoeder groeit, worden de banden opgerekt. Dit kan bandenpijn geven, een stekende pijn in de liezen en/of zijkant van de buik. Meestal heb je er meer last van bij bepaalde bewegingen, bijvoorbeeld bij snel opstaan of omdraaien in bed. Rust en warmte (bad, douche, kruik) helpen goed bij bandenpijn. 

Brandend maagzuur 

In de zwangerschap kun je flink last krijgen van brandend maagzuur. Meestal ontstaat dit in de tweede helft van de zwangerschap. Door hormonen ontspant de sluitspier tussen de slokdarm en de maag, waardoor maagzuur makkelijker naar boven komt. Als de buik de laatste weken goed groeit, dan wordt er ook tegen de maag aangeduwd, hierdoor kun je er meer last van krijgen. Ook kun je meer maagzuur krijgen van vet, gekruid of zuur eten. Voedingsproducten met een mildere smaak, zoals melk of vla kunnen tijdelijk maagzuur iets verminderen. Geef op het spreekuur aan dat je last hebt van maagzuur, wij kunnen je nog advies geven over medicatie. 

Obstipatie

Je hele lichaam past zich aan aan jouw zwangerschap. Ook het spijsverteringskanaal en dus je darmen. Voeding passeert langzamer de darmen zodat je vitaminen en mineralen nog beter kunnen worden opgenomen. Dit kan wel voor een moeilijker stoelgang zorgen. Ontlasting kan harder worden en je hoeft minder vaak naar het toilet. Zorg ervoor dat je twee liter vocht per dag binnen krijgt. Let ook op vezelrijke voeding zoals; rauwkost, fruit en volkoren. Mocht dit niet baten, laat het ons dan weten. Wij kunnen je nog advies geven over medicatie. 

Meer afscheiding

Vaginale afscheiding neemt toe in de zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt door de betere doorbloeding van de vagina en het bekkengebied. Witte afscheiding wat niet ruikt, is gewoon normaal tijdens de zwangerschap. Mocht je er andere klachten bij krijgen zoals jeuk of pijn bij de vagina, de afscheiding gaat opvallend ruiken of de kleur verandert, laat het ons dan weten. 

zwangerschapsdiabetes


Tijdens de zwangerschap kan suikerziekte ontstaan, ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd.

zwangerschapsdiabetes


Tijdens de zwangerschap kan suikerziekte ontstaan, ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd.

 

Zwangerschapsdiabetes komt bij 1 op de 50 zwangere vrouwen voor. Het ontstaat meestal tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek.

Zwangerschapsdiabetes is een milde vorm van suikerziekte en is vaak goed te behandelen. Je blijft dan meestal onder behandeling van je verloskundige in samenwerking met andere zorgprofessionals in het ziekenhuis, zoals een gynaecoloog, diabetes verpleegkundige, diëtist en internist. De behandeling bestaat meestal uit een dieet en voldoende beweging. Alleen in ernstige gevallen is extra insuline nodig. Is dat geval, dan word je verwezen naar een gynaecoloog voor de begeleiding van de rest van de zwangerschap.

Uitleg in een video (in 3 verschillende talen, Nederlands, Turks en Arabisch) over zwangerschapsdiabetes en welke adviezen je kunt volgen vind je hier.

Wil je nog meer informatie over zwangerschapsdiabetes klik dan hier.

Signalenkaart


Bij onderstaande klachten moet je contact met ons opnemen!

Signalenkaart


Bij onderstaande klachten moet je contact met ons opnemen!

Informatie avonden


Gratis voorlichtingsavonden over de bevalling en over het geven van borstvoeding in onze eigen verloskundigenpraktijk!

Informatie avonden


Gratis voorlichtingsavonden over de bevalling en over het geven van borstvoeding in onze eigen verloskundigenpraktijk!

Voorlichtingsavonden

Iedere 6 tot 8 weken geven wij voorlichtingsavonden over de bevalling. Deze voorlichtingsavonden vinden plaats in de avonduren in onze eigen verloskundigenpraktijk. Persoonlijk, kleinschalig met je eigen verloskundige!

De data van deze voorlichtingsavonden zie je voorbij komen op onze website, social-media en op het informatiebord in onze wachtkamer. Ook zullen we de mogelijkheden bespreken tijdens je controle op het spreekuur.

Ook in de ziekenhuizen worden voorlichtingsavonden gegeven;

Ziekenhuis Venlo

De avonden zijn het meest geschikt voor aanstaande ouders die tussen de 28 en de 32 weken zwanger zijn. Er is een rondleiding in het Geboortecentrum waarbij je meer te weten komt over de samenwerking tussen de verschillende hulpverleners op het gebied van verloskundige zorg en de kraamzorg. Als de zorg het toelaat, kun je ook diverse ruimtes bezichtigen. Er is veel ruimte is om je vragen te stellen en met de andere aanwezigen over onderwerpen van gedachten te wisselen. De avond is voor alle aanstaande ouders, ongeacht bij wie je onder controle bent.

Ziekenhuis Roermond

Deze voorlichtingsbijeenkomst is bedoeld voor zwangeren en hun partner. Verloskundigen van de eerste en de tweede lijn informeren u over verschillende onderwerpen, zoals zwangerschap, baring en het kraambed.

 

Data, beschikbaarheid en aanmelden

Lijstjes, lijstjes, lijstjes


De laatste loodjes zijn aangebroken en het begint steeds meer te kriebelen!
Misschien weet je nu hoe nesteldrang voelt, waar iedereen het altijd over heeft!

Lijstjes, lijstjes, lijstjes


De laatste loodjes zijn aangebroken en het begint steeds meer te kriebelen!
Misschien weet je nu hoe nesteldrang voelt, waar iedereen het altijd over heeft!

1. Altijd in huis hebben

  • Maandverband (2 pakken)

  • Kraamverband (2 pakken)

  • 10 celstofmatjes

  • Handzeep

  • Handalcohol

  • Desinfectie alcohol (70%)

  • Steriele gaasjes en/ of wattenbollen

  • 2 emmers

  • 2 vuilniszak

  • Po, indien toilet andere verdieping

  • Bed op klossen/ verhoogd bed (ongeveer 80 cm hoog )

Het kraampakket

Veel van de boven genoemde spullen zitten in het kraampakket. Deze kun je opvragen bij je zorgverzekeraar. Of je het kraampakket vergoed krijgt, kun je nakijken in je polisvoorwaarden.

2. Ziekenhuistas

  • Tenminste 2 kledingsetjes voor de baby

  • 2 mutsjes

  • Gemakkelijke kleding voor jezelf

  • Sloffen of slippers

  • Verzorgingsproducten voor jezelf

  • Fototoestel / Telefoon / Oplader

  • Tijdschrift / Boek / Laptop etc. voor een langere opname

  • Maxi-cosi voor de baby

3. Baby-uitzet

  • 6 rompertjes

  • Minimaal 4 setjes kleding maat 50/56

  • 6 spuugdoekjes

  • Baby badje of tummy tub

  • Zeepvrije wasgel

  • 2 omslagdoeken

  • 1 of 2 kruiken

  • 12 hydrofiele luiers

  • Luiers

  • 2 digitale thermometers

  • Wieg / Ledikantje

  • 1 molton om het matras te beschermen

  • 3 onderlakentjes of hoeslakentjes

  • 3 bovenlakentjes

  • 2 dekentjes (liefst 1 wol en 1 katoenen)

  • Maxi-Cosi

  • Wandelwagen

Groei-echo


Groei-echo


De groei-echo

Tijdens de zwangerschap kunnen er vanwege medische redenen groeiecho’s gemaakt worden. Deze groeiecho’s maken we zelf in onze verloskundigenpraktijk tijdens het spreekuur. De groei-echo kan meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groei van het kindje ontstaat: een groeicurve. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. Een echo groei-echo kan plaatsvinden tussen 22 en 40 weken.

Met de vroege echo’s kunnen we het kindje nog van hoofd tot billen meten, bij een groei-echo lukt dit niet meer. Daarom meten we bij de groeiecho’s aparte delen van het kind, namelijk het hoofd, de omtrek van de buik en de lengte van het bovenbeen. 

Geboorteplan


Wat vind jij belangrijk tijdens jouw bevalling?

Geboorteplan


Wat vind jij belangrijk tijdens jouw bevalling?

De bevalling komt steeds dichterbij en je krijgt mogelijk steeds meer vragen hierover!
Wij vinden het ontzettend belangrijk dat je met alle zorgen en vragen bij ons terecht kunt. We zullen rondom de 32-34 weken zwangerschap een controle besteden aan het bespreken van de bevalling.

Allereerst bespreken we de belinstructies; wanneer aan de bel te trekken als de bevalling is begonnen!
Daarnaast bespreken we jullie wensen en behoeftes rondom de bevalling, ookwel het geboorteplan genoemd.
Je geboorteplan is een persoonlijk plan wat groot of klein mag zijn. Het geboorteplan is voor jezelf, je partner, voor ons als verloskundige en/of andere zorgverleners. Door samen het geboorteplan te bespreken tijdens je zwangerschap krijgen wij een goed beeld van jullie wensen zodat wij daar tijdens de bevalling rekening mee kunnen houden.
Ook kijken we of het geboorteplan haalbaar is, of er praktische dingen geregeld moeten worden, zoals een bevalplan. Tenslotte kijken we natuurlijk of alle wensen medisch veilig zijn voor jou gezondheid en die van jullie kindje!

Rondom de 30 weken zwangerschap krijg je een format van een geboorteplan mee naar huis. Hierop staan een aantal punten waarover je kunt nadenken en thuis mag in- of aanvullen. Ben je alvast benieuwd hoe dit geboorteplan eruit ziet, klik dan hiernaast op het geboorteplan om deze te downloaden.

Liggings-echo


Liggings-echo


De Liggings-echo

Deze echo wordt gemaakt om de ligging van je kindje te bepalen. Gelukkig zijn wij naast verloskundige ook echoscopiste en kunnen we tijdens je reguliere controle deze echo uitvoeren.
Het is belangrijk om te weten hoe de baby ligt voor de bevalling. Gelukkig liggen de meeste kinderen (96-97%) vanaf week 37 in hoofdligging; met het hoofd naar beneden. Slechts 3-4% ligt met de billen naar beneden; stuitligging. 

Stuitligging

Als er sprake is van een stuitligging, kun je er voor kiezen om je kindje uitwendig te laten draaien. We noemen dit ookwel een ‘versie’. Het draaien gebeurd in het ziekenhuis door verloskundigen en gynaecologen die hiervoor zijn opgeleid.
Ook bestaat er een therapie die je thuis kunt uitvoeren, Moxatherapie. Deze therapie is geheel veilig voor jou en de baby. Klik op de button voor meer informatie over stuitliggingen, een versie of moxatherapie.

De laatste loodjes


Thuis is bijna alles klaar, de vluchttas staat ingepakt.. je kunt echt gaan aftellen!

De laatste loodjes


Thuis is bijna alles klaar, de vluchttas staat ingepakt.. je kunt echt gaan aftellen!

De uitgerekende datum is bijna in zicht maar tóch is de 37 weken zwangerschap ook een belangrijke mijlpaal.
Vanaf de 37 weken zwangerschap is het namelijk veilig voor jou en je kindje om te bevallen, thuis of in het ziekenhuis.
Je komt vanaf nu wekelijks bij ons op controle. We houden samen je bloeddruk in de gaten, de ligging van de baby, maar ook de hoeveelheid vruchtwater controleren we wekelijks. Samen gaan we kijken hoe jij de laatste loodjes het beste doorkomt!

Je bevalling


Start de bevalling met weeën of breken bij jou eerst de vliezen!?

Je bevalling


Start de bevalling met weeën of breken bij jou eerst de vliezen!?